Låt oss se vad World of Warcraft Retail är ur en ny spelares perspektiv.

Timewalking

Att gå från klassiska World of Warcraft till den nuvarande versionen av spelet är en upplevelse. På många sätt är spelet detsamma, men samtidigt är allting annorlunda. Jag började spela World of Warcraft nu när Dragonflight pre-patch är ute för att förbereda mig för att kunna recensera Dragonflight ordentligt när det släpps. Min erfarenhet av World of Warcraft Classic Edition kan sammanfattas som något av en existentiell mardröm.

Jag gillade verkligen delar av det, främst levelingen och vissa av berättelserna om zonerna. Men andra saker avskyr jag verkligen, som den oändliga grindningen i slutspelet och den avsevärda bristen på saker att göra utanför det. Det märkliga valet att göra det mesta av ditt innehåll valfritt leder också till att spelare missar viktig information om historien och den övergripande bristen på någon förklaring till hur spelet ens fungerar.

Ändå var jag fascinerad av det och efter att ha etablerat ett fotfäste i Northrend och nästa stora Final Fantasy XIV-patch ligger långt borta, varför inte ge Dragonflight en chans? Så här är vi på min aldrig sinande resa för att lära mig mer om MMORPGs.

Bara räkna ut det

Om du startar en ny karaktär i World of Warcraft i dag med en av de grundläggande icke-hjältarklasserna får du en fin ö som du kan lära dig att spela på. Du får en noggrant skriven upplevelse med en lördagsmorgonens tecknade stämning. Jag tyckte att det var snyggt; det tar ungefär en timme eller så att slutföra och är den typ av säker plats som du vill att nya spelare ska gå igenom. Det är dock lite synd att grundläggande gruppmekaniker som healing och tanking inte förklaras alls.

När jag var klar med ön och flög härligt mot Stormwind berättade laddningsskärmen att om jag någon gång skulle fastna eller inte veta hur något fungerar kunde jag bara konsultera någon av de många gemenskapsdrivna webbplatserna och resurserna. Och även om åsikterna kan skilja sig åt om detta, respekterar jag å ena sidan verkligen att Blizzard bara gav upp försöken att förklara 17 års innehåll, varav hälften inte ens är relevant för spelet längre.

Det är svårt för mig att förstå hur det mest populära MMORPGet genom tiderna har en sådan fientlig inställning till alla som verkligen vill engagera sig i det. Och jag vet att andra spel inte heller är bra på det, men andra spel är inte lika komplexa som World of Warcraft. Det borde inte vara så svårt att ha någon form av handledning för grundläggande begrepp som crowd control eller damage mitigation. Att ha tooltips för dina färdigheter kan bara göra så mycket.

Men jag kan åtminstone uppskatta det faktum att World of Warcraft sedan kommer att börja leda dig in i något av dess nyare innehåll, nämligen expansionen Battle for Azeroth. Ur en narrativ synvinkel är det väldigt konstigt, du släpps in i den här konflikten som egentligen är över nu men vi kommer till det. Jag har ingen aning om hur någon som aldrig har spelat World of Warcraft eller något annat MMORPG inte skulle känna sig vilse efter den där instruktionsdelen. I klassiska WoW fick man åtminstone på ett naturligt sätt avancera framåt samtidigt som man introducerade mer och mer saker när man steg i nivå.

Historien om World of Warcraft, Retail Edition

Om du vill ta del av den rika historien och arvet från World of Warcraft föreslår jag att du tittar på några YouTube-videor eller köper en av de många böckerna. En del av det är bara spelets utformning och struktur. Eftersom det är en persistent värld med en ny expansion vartannat år kommer du att stöta på problemet att spelarna går vilse om de hoppar på tåget just nu. Man kan inte heller göra saker som bestående konsekvenser eller låta en handling löpa längre än en expansion av liknande skäl. Ibland känns det som om spelet växlar mellan olika berättelser från patch till patch.

Berättelsen om World of Warcraft handlar om World of Warcraft, men att få grepp om allt som har hänt sedan lanseringen av vanilla och nu är nästan omöjligt. Man skulle kunna tro att om man börjar som Nightelf i Teldrassil (vilket innebär att man inte gör tutorial-ön) skulle de nämna att stället brändes ner. Istället söker du dig glatt igenom den zonen, når Darkshore och får höra hur det brann ner. Det här är bara ett exempel på alla knasiga inkonsekvenser som du kommer att stöta på.

Det är faktiskt precis som att försöka spela och lära sig spelet, du är bara lämnad åt dig själv och spelet i sig gör inga ansträngningar för att få dig att komma ikapp. Nu jämfört med Classic har de nyare expansionerna något av en berättelse som guidar dig genom de flesta av dess områden i en viss ordning, men questing har inte utvecklats lite sedan vanilla-dagarna. Mer om det om en stund, dock.

Och jag tycker att det är en riktig skam; World of Warcraft har dessa setpiece quests som de inledande questkedjorna i Warlords of Draenor eller Battle for Azeroth. Båda är riktigt fina historier, men man blir bara kastad in där utan något sammanhang till vad som hände tidigare. Ja, jag är medveten om att många World of Warcraft-spelare förmodligen inte bryr sig så mycket om spelets minut för minut-berättelse, men det är ett rollspel och jag får inte känslan av att jag spelar en roll.

Det fungerar helt enkelt

Jag tror att World of Warcrafts största tillgång är dess snabba strider och tillfredsställande färdigheter. Jämfört med Final Fantasy XIV kan det kanske framstå som lite enkelt men också mer mekaniskt. Det känns helt enkelt riktigt bra att använda förmågor. Mitt enda klagomål här är att de flesta klasser saknar ordentliga tutorials om vad du ska göra och när. Till exempel, i vilket sammanhang prioriterar man multitarget damage framför single target damage?

Jag spelade en Demon Hunter under större delen av min tid fram till nivå 36 vid det här laget och kollade även in Mage-klassen. Min invändning är att man under leveling inte riktigt känner att ens klass blir starkare utanför siffrorna. Visst, du får fler förmågor men din kärnrotation är ganska bestämd när du når nivå 10. Även om jag inte tycker att detta är en dålig sak och jag tar det över Final Fantasy XIVs mycket framsteg, å andra sidan, XIV faktiskt långsamt avancerar din arsenal och ger dig tillräckligt med tid för att lära dig dina förmågor ordentligt.

WoW Dragonflight Forbidden Reach Froststone Vault 1080p

Fantastiska utseende

World of Warcrafts konststil är så skrämmande konsekvent över hela linjen att äldre innehåll fortfarande ser ganska bra ut idag. Det är något som jag fullkomligt beundrar med titeln i både Classic och Retail, även om jag inte är ett fan av den Warhammer-ekologiska estetiken. Jag önskar att jag kunde säga samma sak om zonerna i större detalj men det fortsätter att störa mig. De platser man ser i World of Warcraft har ofta en känsla av fängelsehålor från bordskartor. En gammal ruin av en stad av ofta bara några kollapsade byggnader.

Jag märkte det redan i Classic men det började verkligen störa mig nu; World of Warcraft i sin omfattning och öppna värld känns bara lite smått. Det som förändras i de nyare expansionerna är just hur tätt packat allting är. Och som det mesta av World of Warcrafts design dikterar funktionen formen. Platser tenderar att existera endast för de få uppdrag som tar del av dem.

Det hjälper inte heller hur grottor, strukturer och ibland till och med vissa delar av landet verkar kopierade ibland. Förmodligen inte något som kommer att gnugga alla åt fel håll men när man väl märker att grottor tenderar att dela samma layout är det ganska nedslående.

Med det sagt, trots alla mina klagomål ser särskilt de nyare områdena i de olika expansionerna trevliga ut och har en snygg struktur. Det bästa jag kan komma på är att World of Warcrafts zoner är utformade som hallar i stormarknader. Huvudvägen guidar dig genom en zon med en gren här och där för att leda dig vilse. Och zonerna tenderar att vara täta, vilket gör att världen känns liten men full samtidigt. Jag vet att det inte är det bästa sättet att beskriva det, men det är det bästa jag kan komma på.

Dessutom såg alla fängelsehålor jag spelat hittills (mest Legion och BfA) fantastiska ut. Detsamma gäller bossarna, även om jag börjar märka en trend av återvunna modeller och teman från tidigare expansioner. Men hey, att slåss mot en gigantisk raptor kommer inte att vara coolt.

WoW Dragonflight Azure Span 012 1080p

En kamp med arvet

Jag har spelat igenom Final Fantasy XI igen ganska nyligen, ett spel som precis firade 20-årsjubileum. Jag tycker att det är fascinerande hur MMO:er närmar sig sin åldrandeprocess. Naturligtvis beror det alltid på vilken typ av spel man gör, men så vitt jag vet är World of Warcraft det enda spel som ogiltigförklarar sitt äldre innehåll på detta sätt.

Det är en skam att alla dessa gamla expansioner nu är hänvisade till att vara EXP-dumps tills du når den aktuella expansionen. De flesta av introduktionsuppdragen för en expansion och till och med fullskaliga raids och berättelsehändelser är inte längre tillgängliga. Detta skapar en konstig längtan, särskilt när man umgås med veteraner av spelet som talar så förtjust om vissa händelser i specifika typer av innehåll.

Ja, Blizzard tar tillbaka dem för en speciell begränsad händelse då och då. Men det är inte så att någon någonsin kan uppleva det innehållet igen på det sätt som det var tänkt att spelas.

Jag började till exempel Legion-expansionen och fick ett vapen som jag skulle uppgradera under hela min tid på de trasiga stränderna. Det visar sig att systemet knappt har någon relevans längre och därför är denna coola bit av lore bara halvt där. Jag kan jämföra detta med Final Fantasy XIVs reliktvapen, som fyller den nischen bara för att de finns i varje expansion. Och jag kan göra detta innehåll för varje enskild expansion bara för att uppleva historien eller för att transmog det.

Att jämföra World of Warcraft och Final Fantasy XIV är konstigt eftersom jag vet att de är väldigt olika spel. Men när man kommer till World of Warcraft känns det som om Blizzard, förutom en viss nostalgisk strävan, nästan skäms över sitt äldre innehåll. De viktigaste städerna ligger på de två huvudkontinenterna, eller hur? Hur kommer det sig att jag inte ens uppmuntras att ta del av Cataclysm-innehållet? Istället vill spelet att jag ska nivåanpassa mig i en av de nyare expansionerna.

Jag vet inte vad som är det rätta svaret; jag känner mig bara ganska besviken över att spelets arv är lite dolt för mig. Jag vet till exempel vilka Thrall och Jaina är från Warcraft 3, men de verkar vara helt olika personer när jag träffar dem igen. Och det enda sättet för mig att ta reda på vad som hände med dem är att gå igenom Wikisidor och Youtube-videor. Men jag förstår också nu varför det fanns detta behov av World of Warcraft Classic, när spelet inte verkade så uppblåst och skämdes över sitt förflutna.

WoW Dragonflight Centaur NPCs 001 1080p

Varför spelar jag fortfarande?

Jag har spelat tre karaktärer fram till mitten av trettiotalet. Mest för att jag varje gång jag tar mig för att spela World of Warcraft igen, vill jag prova en annan smak i hopp om att en av dem faktiskt ska få mig att stanna kvar. Och även om den här artikeln kommer att låta mest negativ är jag fortfarande märkligt förtrollad av World of Warcraft. Det har förvandlats till en märklig pilgrimsfärd liknande den när jag spelade Final Fantasy XI igen; jag försöker desperat hitta något här.

Och medan återbesöket i Vana’diel var mer av en nostalgitripp har min resa genom Azeroth förvandlats till ett mer desperat sökande. Vad var det som fick folk att spela detta MMO i alla dessa år? Jag menar, det är annorlunda om du kom med på resan och höll dig till den, men jag tvivlar på att World of Warcraft lockar några nya spelare. Istället fortsätter det att cykla in spelare som bara får den där klådan igen.

Vid det här laget skulle jag förmodligen kunna sluta och säga att World of Warcraft inte är något för mig. Men det är att missa poängen, eller hur? Jag tänker inte sitta här och skriva hur Final Fantasy XIV är det överlägsna MMORPG:et eftersom jag har blivit känslomässigt utpressad av Square Enix. Vad som är mycket tydligt för mig är att i World of Warcraft är spelandet kung och allt annat hålls till ett minimum för att säkerställa detta. Jag är bara upprörd över att de delar som handlar om World of Warcraft tycks få ett mindre gott rykte än vad jag skulle vilja att de fick.

Men vi är inte klara än! Jag har ännu inte nått nivågränsen och avslutat Shadowlands, och vi har en ny expansion på gång. Du kan läsa allt om det här på Frozzies.