Vi pratade med Miles Ross om hans karriär, MW2 och förutsägelser för CDL 2023.

Nyligen fick Frozzies möjlighet att prata med Miles Ross, en Call of Duty League-caster och Årets Esports Caster 2021. Vi diskuterade hans karriär som helhet, hans tankar om Modern Warfare 2 och hans tidiga förutsägelser för CDL 2023. Du kan se hela intervjun nedan.

Hur kom du in i spelbranschen och casting?

Miles Ross: ”Jag har alltid varit omgiven av spel på ett eller annat sätt, min pappa och hans bröder och vänner. Vi spelade alla Super Nintendo när jag var liten och såg honom spela Street Fighter och Mario Brothers när jag var liten. Det tog inte lång tid för mig att titta på dem och lära mig hur de spelade, hoppa på och slå dem. Jag har alltid älskat tävlingsspel, sport också. Men det är något med spel, det var något med den mer mentala sidan av det. Jag har alltid föredragit det. Jag tyckte att det var riktigt, riktigt intressant. Och det fick mig verkligen att komma igång. Så spel i det avseendet har alltid varit lysande.

När det gäller seriösa tävlingsspel började jag i början av 2000-talet och spelade Halo och Halo 2 halvprofessionellt. Halo 3 spelade jag professionellt och lyckades vinna några segrar där som representant för Storbritannien vid World Cyber Games, men vi klarade oss tyvärr inte ur gruppen. Men kanadensarna som slog oss i vår sista match fortsatte att vinna hela turneringen. Och det var nog bäst att vi inte vann den turneringen. För vad skulle man göra som 21-åring med 30 000 euro, inget bra.

Det ena ledde till det andra, min karriär tog slut och jag flyttade genast in i kommentatorsrollen, vilket till en början bara var lite kul, ett trevligt sätt att hålla kontakten med gemenskapen. Och det utvecklades i princip därifrån, men inget någonsin seriöst, inget galet. Genom en galen, märklig ödets vändning blev jag inbjuden att komma till öppningsturneringen för Master Chief Collection för länge sedan, och det var min stora debut tillbaka till professionell kommentering. Jag blev tillsagd att ta med mig en kostym och sätta mig på ett flyg från Australien, där jag bodde vid den tiden, till London. Och ja, det var vilt; det var verkligen, verkligen galet. Efter det bara fortsatte telefonen att ringa! Så småningom lyckades jag få ett gig för världsmästerskapet i Halo, vilket var en dröm för mig som tidigare Halo-spelare. Och så fort det jobbet var klart var jag i Hollywood i Kalifornien. Och jag blev bokstavligen bortplockad där och då av Activision.”

Du anslöt dig till Call of Duty-scenen innan franchising, hur tror du att franchising har förändrat esports?

Miles: ”Ärligt talat är omfattningen och spänningen kring spelet, gemenskapen och själva esportsformen fortfarande mycket, mycket närvarande, vilket är riktigt häftigt. Mitt första evenemang var 2016 års världsmästerskap för Black Ops 3, som hölls på forumet i Los Angeles. Och jag visste att det här var något speciellt när vi gick ner i den här stora, långa korridoren, och över hela den övre delen av väggen finns alla olika artister och utövare, och alla har varit på plats. Queen, The Beatles, Led Zeppelin och Call of Duty. Jag tänkte att, wow, vi har gjort något rätt här om jag står bredvid dessa namn, även i en mycket liten kapacitet.

När vi började med franchising var det samma slags uppståndelse eller pengar som kastades runt i början. Och det var galet. Jag tror att en sak som jag var orolig för, och jag tror att många fans var oroliga för, var att ni ändrade modellen på ett så starkt sätt. Det brukade vara så öppet, vem som helst kunde komma in och hitta sin väg till toppen. Nu är det lite av en grindvakt. Jag tror att när det gäller den professionella ligan. Jag tror att den lokala franchisemodellen verkligen fungerar på lokal nivå. När vi gick in i Minnesotas arena, armory, gick vi in i den lokalen. Vi hade ingen aning om vad som skulle hända, vi hade ingen aning om att publiken skulle älska Minnesota-laget, de lokala människorna ställde sig bakom laget på ett sätt som vi aldrig tidigare hade sett på scenen vid den tiden.

Ingen av dem var särskilt berömd eller hade fantastiska följare. Men det spelade ingen roll. Hela stadion stod bakom dem eftersom det var deras lag. Och jag tror att det var något riktigt speciellt med det.”

Du har nu en roll tillsammans med Chance. Visste du att ni två skulle ha den kemi som ni har nu när ni gjorde er första rollbesättning tillsammans?

Miles: ”Ja, det gjorde jag. Vi visste båda två. Vi visste att vårt partnerskap skulle fungera. Mitt första evenemang i USA och den första personen jag arbetade tillsammans med var faktiskt Chance, och han hade precis vunnit Cast Off, som var en sorts tävling i America’s Got Talent, du vet, Britain’s Got Talent. Han hade vunnit den och när jag träffade honom presenterade jag mig för honom och jag var väldigt, väldigt ärlig på samma sätt som jag var mot mina chefer och sa att jag inte vet någonting. Jag vet inte vad kartorna och vapnen heter. Jag vet knappt vad som händer men jag kan berätta vad som händer på ett roligt och spännande sätt. Och han sa att bara att höra dig säga det gjorde mig upphetsad. Så jag är redo att köra igång eftersom jag vet allt om det här spelet och jag tänkte: ”Ja, vi kommer att jobba”. Det här är briljant.

Vi kompletterar varandra professionellt, på många sätt, det faktum att jag försöker ha en större bild av vad som händer i spelet, medan han kan gå in på detaljer och berätta vad som händer och varför något är viktigt. Vi ser på det på två olika sätt. Vi är som ett band, du vet, jag är sångaren och gitarristen; jag kommer att vara högljudd. Jag kommer att vara i ditt ansikte. Han är rytmsektionen, han är trummorna och han är basgitarristen. Och han ser till att oavsett vad som händer, så går vi alltid i rätt riktning, jag kanske träffar dig med det här stora explosiva ögonblicket. Men när det kommer tillbaka till honom, driver han alltid framåt, vi lär oss alltid något nytt om spelet, vi tänker alltid på det, han får dig att tänka jag får dig att känna jag vill ge dig gåshud, han vill berätta varför.”

Hur kändes det att vinna Årets Caster?

Miles: ”Det var fantastiskt. Ärligt talat var det en fantastisk upplevelse. Det är ganska surrealistiskt. Jag är verkligen ny i branschen, så när jag såg mitt namn på valsedeln tillsammans med några av de lysande kommentatorerna där ute, Pansy, Machine och många andra människor som jag verkligen ser upp till i branschen. Många av dessa människor är briljanta, och jag menar, verkligt briljanta kommentatorer, och när jag såg mitt namn bredvid dem, tänkte jag: ”Åh, det här är trevligt”. Det här är en rolig sak att berätta för min mamma. Det är en konstig sak eftersom ett pris inte nödvändigtvis är något man kan arbeta för; man kan inte tävla om ett pris; man kan göra sitt allra bästa och i slutändan är det en expertpanel som säger ja eller nej. Så jag är oerhört tacksam mot dessa människor för att de såg mitt arbete det året och tänkte wow, den här killen var verkligen bra och han förtjänade det.

När jag trodde att alla andra där inne i princip gjorde samma sak. Så jag är oerhört tacksam. Priset är också i hög grad Chances. Och det menar jag uppriktigt. Jag skulle inte kunna göra jobbet utan honom. Jag låter inte bra utan honom. Utan hans Yang och mitt Yang finns det ingen balans. Och det är bara en idiot som skriker om bomber och explosioner och flanker. Han hjälper verkligen till att göra det till något speciellt. Så jag är skyldig honom allt i det avseendet.”

Vilken är din favoritmatch och ditt favorit-event som du någonsin har castat?

Miles: ”Det är en fantastisk fråga som jag aldrig har fått svar på. Jag tror att min favorithändelse genom tiderna, det kan mycket väl vara den första CWL Londonhändelsen, den legendariska Londonhändelsen nere i Copper Box där vi verkligen blev galna och vi visade världen att brittisk publik med en hel del europeisk smak där inne kan göra det. Det var också en fantastisk turnering. Det hände så många fantastiska ögonblick. När det gäller den största kasten eller den bästa känslan måste det nog vara slutet av säsongen 2021. Dallas Empire mot Toronto Ultra, jag tror att det var finalen i den lägre kategorin. Och det var en väldigt, väldigt spännande serie i allmänhet. Men det var också en historisk uppgörelse mellan två fantastiska lag. Och det var några riktigt bra avslutningar i den där, Cammy fick en fyradelare och kök på raid.

Den hade också en fantastisk hardpoint-finish. På raid igen. Energin i arenan var så speciell eftersom det var första gången någon av oss hade varit tillbaka i ett sådant utrymme sedan COVID slog till, så det var häftigt att se folk. Det var häftigt att se den spänningen igen. Och det var bara en slags riktigt viktig påminnelse om varför vi gör det märkliga jobb vi har. Men det var verkligen speciellt. Och jag tror att den kommer att stanna kvar hos mig under en mycket, mycket lång tid.”

Vilka är dina förutsägelser för 2023 års mästare och MVP-vinnare?

Miles: ”Jag tror att ett av de lag som jag är riktigt, riktigt uppriktigt glad över är det nya Minnesota ROKKR. Jag tror att laget har ben, jag tror att de har ett riktigt, riktigt högt tak. De har stora hjärnor bakom inte bara spelarna i spelet, utan även tränarstaben och annan personal, jag tror att de kommer att vara en utmanare i många evenemang. Jag är lite orolig för OpTic, jag tror att det kan bli problem i paradiset. Och jag vet inte hur man löser den saken. Om de löser det är det bra för dem. Men jag tror att den sortens förtroendeproblem kan komma att spela in lite grann i mitten av säsongen, och vi kanske får se en förändring igen; vem vet.

När det gäller vem som är MVP kommer det att bli en annan cerebral irriterande spelare. Det kan bli Cellium igen, det kan det verkligen bli. Han är en speciell spelare, en riktigt speciell spelare. Alla som någonsin har fått se honom eller pratat med honom. Han ser spelet på ett annorlunda sätt. Han föddes verkligen in i spelvärlden. Och han kommer att vara den typ av spelare som driver oss framåt, så vi kommer att lära oss av någon som han. Han är min MVP, min tidiga, djärva förutsägelse. Inte så djärvt som en förutsägelse, egentligen.