Team Secret pratar om mat i Sinagpore, +30 och att dö med Dota på TI 11:s pressdag.

När Valves presskonferens för DOTA 2 International börjar har Team Secret redan anlänt.

De sitter bekvämt i sina stolar med luften av ett lag som är avslappnat över sin plats i topp 3. De skämtar om huruvida de ska bära sina masker eller täcka sina ansikten eftersom de inte bär smink.

Laget rider högt efter att ha tagit ut flera starka utmanare. De skickade de kinesiska favoriterna PSG.LGD och sydamerikanska Thunder Awaken (tidigare Thunder Predator) till den lägre serien där båda lagen sedan slogs ut.

För ett lag som är så nära att erhålla Aegis finns det ingen känsla av nervositet eller oro hos Team Secret när frågorna börjar. De erbjöd sina tankar om TI:s nuvarande format, deras resa till evenemanget, deras favoritmat i Singapore och mycket mer.

Jill Valentine, Frozzies: Favoritmat i Singapore hittills?

Michał ”Nisha” Jankowski: Kryddad kyckling!

Roman ”Resolut1on” Fomynok: McSpicy!

Baqyt ”Zayac” Emiljanov: Ja! M.C. Spicy. Och Laksa! Singaporesisk Laksa-soppa, det är väldigt häftigt.

Resolut1on: Ja, jag älskar också Laksa.

Frozzies: Puppey, du har spelat support i stort sett hela din proffskarriär. Om du kunde spela vilken annan roll som helst, vilken skulle du välja?

Puppey: Jag kan inte tänka mig att spela någon annan roll just nu. Min första roll någonsin var att spela bärare, men bärare på den tiden var lite annorlunda, man spelade Leshrac som bärare. Lone Druids och Leshracs och Spectres och Anti-Mages, det var de typerna av hjältar som man kanske kunde tänka sig på DOTA 1-dagarna. På det hela taget skulle jag hålla mig borta från midlane mest troligen, för det är bara zoomer-grejer och jag kan inte hantera det längre.
Om något skulle jag förmodligen välja offlane. Det är roligast att slå en support konstant och vara som ”Haha, du vill inte stödja din carry. Och din carry springer iväg när min starka offlaner är så stark!”.

Kurt Lozano, Yahoo Esports SEA: Puppey, Resolution och Heen – Eftersom ni är de enda i laget som har spelat i TI-finalen tidigare, hur kommer ni att förbereda laget för ett eventuellt deltagande i TI-finalen?

Lee ”Heen” Seung Gon: Samma som alltid. Förbered dig på att vinna nästa match. Det är inte så att finalen är så annorlunda jämfört med de matcher som föregår den. Det är bara fler matcher.

Clement ”Puppey” Ivanov: Det finns egentligen inget att säga. Du måste spela med samma frihet som du alltid har spelat. Remco har den bästa analogin för det, att spela för +30, du vet? +30MMR. Zonera ut alla andra saker som inte spelar någon roll, det du verkligen vill ha är den +30 så du spelar så.

Jill Valentine, Frozzies: Om DOTA dog i morgon, tror ni att någon av er skulle gå över till ett annat spel? Eller är det DOTA eller inte?

Resolut1on: Om DOTA dör i morgon dör jag med det! Rakt upp och ner, sätt mig där. [Points to the ground.]

Frozzies: Puppey, du sa att TI8/9 OG var en symbol för TI-spelstilen, men finns det någon version av något TI-lag från det förflutna som du inte fick spela mot och som du gärna skulle ha mött?

Puppey: Jag skulle vilja spela mot det här OG, på det här TI, till exempel. Jag vet inte, det är för långt bort. [in the past]. Jag kan inte riktigt minnas så bra… Jag är en typ av kille som lever i stunden. Jag hade till exempel bara velat spela mot OG om vi hade kunnat det i år också.

Frozzies: Crystallis, trodde du att du skulle gå så här långt så snabbt när du gick med i Secret? Hur känns det att vara så här långt och känner du någon nervositet inför WB-finalen?

Remco ”Crystallis” Arets: Jag försöker att inte förvänta mig något i första hand, för jag tror inte att det i slutändan kommer att få dig att känna dig bättre. Målet är att gå till TI, men jag förväntar mig egentligen inte att det ska hända eller inte hända, jag går bara in och spelar spelet. När det gäller om jag känner några nerver inför finalen i Winners Bracket… inte riktigt, faktiskt. För mig kommer Winners Bracket-finalen att vara mindre stressig om något.

Resolut1on: Ännu en +30!

Puppey: Det är en dubbel nedgång!

Resolut1on: Nej! Sätt inte den pressen på honom!

Crystallis: [Laughs] Om jag dubblerar på en pub är det på allvar! Om jag dubblerar förlorar jag förståndet. Men ja, Winners Bracket Finals, eh. LCQ-finalerna var förmodligen mer skrämmande för mig.

Ray, Asura World: När ni kom till TI11 hade ni några stora hinder att ta er över, särskilt LCQ, känner ni mer press nu eller under LCQ?

Resolut1on: Jag tror att det var mer pressat under sista chansen-kvalet. Just nu är vi fria. Vi är redan här, det finns ingen press på oss. Ingen förväntade sig att vi skulle göra något, eller hur?

Zayac: De bokade ett flyg hem för mig den 14 oktober. Jag tänkte bara ”Vad i helvete?”. [Laughs]

Ace, Dota2Bra: Vad tyckte du om din grupp när den tillkännagavs?

Heen: Ärligt talat? Inte mycket om det, eftersom dessa grupper egentligen inte spelar någon roll. Man kan aldrig lita på att någon kan förutsäga något korrekt i DOTA. De har alla fel. Du måste bara spela din grupp. Även om en grupp är starkare är det en fördel. Om din grupp är starkare lär du dig förmodligen mer, och sedan i slutspelet får du en match mot en förmodat svagare grupp, eller hur? Och det omvända är som… kanske du är i den svagare gruppen och du krossar alla och lär dig ingenting, kanske förlorar du som EG. [Pauses] Det är bara ett skämt…

Michale, Esports Heaven: Vilka element tillför Resolution och Zayac som har gett laget ny kraft i en sådan utsträckning att det nu är garanterat minst en topp 3-placering i TI?

Puppey: Jag tror att Reso och Zayac tillför laget mycket självförtroende … samtalen slutar med att man tänker med självförtroende, springer in och försöker få en död. Jag tror att detta är anledningarna till att ett lag kan sluta känna sig väldigt fritt när man spelar DOTA. Man tänker egentligen inte på andra saker än att bara gå in – även om det inte fungerar så går vi in och vi går in tillsammans.

Andreea, GosuGamers: Heen, tror du att vi kommer att få en ny koreansk spelare i Dota inom kort?

Heen: Ingen koreansk grupp kommer att uppnå någonting.

[Heen doesn’t elaborate, but the comment is clearly tongue in cheek and the team laugh at their Korean coach’s deadpan humour.]

Resolut1on: Åh, min Gud! Lägg scenen direkt i graven.

Ton, Truth Esports: Vi har sett Yatoro och Arteezy raka sina huvuden för Aegis, kan vi förvänta oss att någon från Secret ska följa detta?

Resolut1on: Ingen från Secret kommer att göra det. Vi kommer inte att följa någon annans väg. Vi skapar vår egen väg.

Puppey: Det kallas ”vi är inte posers”.

Nisha: Jag är en posör. Jag ville göra det men… för sent.

Heen: Men inte skallig skallig dock, eller hur?

Puppey: Han sa att han skulle göra det om vi vann kvalet. Men då hade du åtminstone varit den första. Den första posören, åtminstone.

Kit, GamerBraves: Vad tycker du om det här TI-formatet, som är mycket längre än tidigare versioner?

Resolut1on: Jag tycker att det är häftigt. Det är häftigt för folket eftersom det finns mycket fler matcher att titta på, men samtidigt hörde jag från folk att det under gruppspelet var typ femtio matcher per dag eller något och det är verkligen svårt att följa alla matcher, så folk måste välja vilka de vill titta på. För oss som spelare gick vi från LCQ till gruppspelet och slutspelet, vilket var många matcher för oss, men jag gillade verkligen varenda en av dem eftersom det gjorde oss starkare för varje serie. Vi kom på saker och ting och blev bättre som lag.

Jag tycker om att spela DOTA och ju mer desto bättre för mig, ärligt talat. Men det här uppehållet som sker just nu är lite konstigt eftersom vi inte riktigt kan träna så mycket eftersom det inte finns så många lag kvar och man kan inte riktigt scrimma andra lag som är kvar i turneringen, och de som redan är ute vill inte riktigt spela. Så paustiden måste förbättras i senare TIs.

Franz, ClutchPoints: Om det finns några ändringar som du skulle vilja göra i DPC- och/eller TI-formatet, vilka skulle det vara?

Puppey: Jag skulle vilja se fler turneringar. Fler majors. Jag gillar inte det faktum att det bara finns tre chanser, vilket innebär att lagen vanligtvis får….kind of… människor tenderar att ge en chans, en andra chans för allting så om den första inte fungerar kan du gå till den andra körningen men när den första och andra fungerar har du inte ens tillräckligt med poäng för att ens vinna den tredje majorn och gå till TI. Så jag skulle vilja se betydligt fler majors och betydligt fler chanser. Minst fem.

Heen: De borde också öka poängen som ges vid Majors jämfört med Qualifiers.

Puppey: Jag håller med.

Heen: Det skapar för mycket obalans till den grad att man inte ens kan vinna den sista majorn eftersom majoriteten av poängen tas fram i regionalen.

Zayac: Jag tycker också att de behöver göra fler Majors eller åtminstone bara en större prispott. Alla spelar nämligen bara för DPC. För att vara ärlig spelar spelarna inte för pengar eftersom det är som tidigare i Kiev Majors, det var som ”Åh, det är en Major” och det är en stor press. Nu är det bara för DPC och det är lite sorgligt.

Puppey: Det är inte heller du som egentligen inte bryr dig om vem som vinner. I den tredje majorn kan jag säga av min erfarenhet, och jag tror att alla här, att vi egentligen inte brydde oss om vem som vann den majorn… vi tittar inte ens på vem som är vinnare, vi bryr oss inte ens. Det finns typ nio lag som redan är gröna…

Heen: Det var bara tråkigt under de två sista dagarna.

Puppey: Supertråkigt. Vem bryr sig om att de vinner? Det är meningslöst.

Resolut1on: Det är inte möjligt att göra det.

Puppey: Det är tre veckor nu i stället för sex, men jag tycker fortfarande att det borde vara som en gruppfas av TI nästan. Jag förstår inte. Varför behöver jag tre veckor för att kvalificera mig till en turnering? Jag behöver bokstavligen tre dagar för att göra det.

Resolut1on: Det är så jag känner också.

Puppey: Jag förstår att du vill ha innehåll eller vad som helst, men du stjäl bara tid från DOTA. Det finns många turneringar att spela, du skulle kunna ha ett fruktbart område där många fler turneringsarrangörer kommer dit och gör fler turneringar och du skulle få ditt innehåll. Du skulle ha pauser och du skulle ha ett bra system där du kan träna och ta en paus. Men i stället sitter man bara där och spelar DOTA-spel var tredje eller fjärde dag. Jag tror inte att DOTA fungerar så bra på det sättet.

Ron Fruel: Puppey – du har jagat aegis i 10 år sedan din första seger och skapat många olika rosters. Vad är viktigt för dig för att ett lag ska vinna TI?

Puppey: Vad är viktigt för dig att vinna TI? Det viktiga är att vinna TI! Att spela bra, för att vinna TI. Det är det hela. Om jag ska vara ärlig skulle jag känna mig väldigt glad om jag kunde vinna, inte bara för mig själv utan också för mina lagkamrater som har jobbat väldigt hårt i år, för det här året har varit ganska skit för mig, så att gå så här långt och hjälpa mig och vara en del av den här erfarenheten som jag har fått till TI och att kunna vinna det skulle betyda mycket för mig. Det handlar inte nödvändigtvis bara om mig, jag skulle faktiskt känna mycket mer för de andra.

Zeyar, Gaming Noodle: Eftersom ni är ett av de två lagen från LCQ, hur viktigt var Valves nya LCQ-system?

Puppey: Jag tycker att det är mycket, mycket viktigt. Tydligen kommer de inte att göra det igen, men jag skulle vilja övertyga dem om motsatsen. Problemet med riktigt starka regioner är att du inte kommer att få några av dessa lag till TI och jag tror att det är mycket värdefullt för något av dessa lag – låt oss säga att vi vinner det regionala kvalet. För att vara rättvis förtjänar Entity att vara med i TI. Liquid förtjänar att vara med i TI. De behöver faktiskt en rättvis chans att kvalificera sig. Livet är naturligtvis inte rättvist, men vi kan faktiskt få något rättvist att hända här. LCQ är en chans för många lag att visa vad de har.

Resolut1on: Det visar också vilken region som är starkast.

Zayac: Det är också lite konstigt att alla regioner på samma plats… du får för många poäng från din plats i kvalet och det är det. Du har många lag från svaga regioner och inte många lag från starka regioner. Det är därför LCQ är till hjälp.

Puppey: Det är ett bra sätt att gallra ut vem som är dålig och vem som är bra och få in rätt lag i TI utan något galet system.

Michael Hassall, Esports.gg: Om du kunde välja vilken stad/land som skulle vara värd för TI nästa år, var skulle du då arrangera det?

Nisha: Polen: Polen.

Puppey: Polen. Jag satsar på Polen. Polen i mitt hjärta.

Resolut1on: Det kommer att bli tråkigt. Det finns många turneringar som redan har varit i Polen.

Nisha: Australien!
[Nisha points at the chat screen, referencing a question posed by Jill Valentine of ESTNN as to whether they’d like to see a TI in Australia.]

Resolut1on: Australien är sik!
[The team nod in agreement, offering murmurs of “Australia”.]

Resolut1on: Nya Zeeland!

Zayac: Varför Australien, killar? Jag kommer att dö.
[Zayac makes a plane flying gesture with his hands]

Resolut1on: Trettio timmar!

Puppey: Jag tror att jag kommer att dö mer än du, faktiskt.

Team Secret möter Tundra för en plats i finalen lördagen den 29 oktober klockan 16.00 Singaporekurs (GMT +08:00) på Singapore Indoor Stadium.

Se till att hålla ögonen öppna på Frozzies när vi fortsätter att ge dig uppdateringar om allt som händer på The International 11.