Dags att prata lite om World of Warcraft Classic’s Endgame i vår Wrath Classic Review: Endgame and Raiding”.

Muren

Spelar igenom World of Warcraft: Wrath of the Lich King Classic har varit en upplevelse, minst sagt. En med många upp- och nedgångar. Och även om min tid i Northrend har varit underhållande, så har det mesta av detta kollektiva elände gått runt under levelingprocessen. Det som borde vara en trevlig resa kändes för många som en syssla. Till en början var det konstigt för mig, eftersom leveling och utforskning borde vara köttet i ett MMORPG, eller hur? Slutspelsinnehållet är bara den där allt-du-kan-äta-buffén efteråt.

Men efter ett tag lade jag märke till det själv… samma sak i varje zon, om och om och om och om och om igen tills du äntligen hör den ljuva lösningen av level 80 ding. Nu kan du spela det riktiga World of Warcraft Classic Edition för PC och dina kamrater kommer äntligen att acceptera att du har nått toppen av speluppfyllelse. I dag önskar jag att jag kunde gå tillbaka i tiden för att slå mig själv i ansiktet och säga till den oskyldiga pojken att njuta av varje ögonblick av nedstigningen i World of Warcraft. För när du väl är i den gropen finns det ingen återvändo. Såvida du inte vill fatta rimliga livsbeslut, och vi vet alla att det inte kommer att ske.

Så när du når nivå 80 stannar utvecklingen upp. Det är en vecka kvar tills raiderna öppnar och du måste utrusta dig om du inte vill vara en av dessa snyltare! Även om jag lyckades hålla jämna steg för det mesta när det gäller skador tack vare min Final Fantasy XIV-installerade paranoia. Upptid är viktigare än att vara trygg och säker, att koppla bort från bossen som närstrider bör automatiskt radera partiet och kom ihåg din ABC (Always Be Casting). Detta ledde ofta till att jag försökte göra mitt allra bästa för att vara så användbar som möjligt, bara för att bli slagen till Shadowlands av en boss eller Elite som inte gillade min attityd.

The Endgame Grind aka ”Du trodde att du var färdig med att söka, eller hur?”

Veteraner inom World of Warcraft kommer förmodligen att skratta åt mig för detta, men jag hade gärna velat veta det, beroende på din klass. En del av de rykte du får när du questar är användbara utöver sällsynta mounts och tillgång till coola saker. Jag trodde att de flesta av mina problem kunde lösas genom att bara kasta guld på auktionshuset. Men insåg inte då, dock att snart efter lanseringen skulle alla priser vara så uppblåsta att mina avsevärda rikedomar som jag fått genom att rida Northrend of the Scourge bara skulle räcka till för att göra min klass ens spelbar, tack vare Runes.

Jag skulle ha älskat om någon hade berättat för mig hur viktiga runor är för att göra din klass spelbar. Jag upptäckte detta av en slump när jag kollade upp vilken utrustning jag borde ha till min Death Knight. Och på den punkten älskar jag också hur jag måste betala en klasslärare en liten förmögenhet för att han ska kunna säga till mig att jag 70 procent av tiden bara ska fortsätta att göra det jag har gjort, men hårdare. Vackert.

Så efter att ha upptäckt att jag måste slipa på ryktet hos vissa fraktioner bara en pytteliten, massiv bit till för att få en del av den utrustning och de förtrollningar som jag skulle behöva senare. Jag gick till jobbet. Det mesta av ditt rykte kan du göra på två sätt, antingen genom att slutföra fraktionens uppdrag eller genom att göra det begränsade antalet dagliga uppdrag. Eller genom att bära sin fraktions färger när du grinder dungeons (Och det kommer vi att komma till).

De dagliga uppdragen tenderar att komma i tre varianter: Kill quests, gathering quests, eller de konstiga och ibland gränslöst ospelbara ”minispelen”. Att kunna grinda rykte genom att göra andra saker är en gudagåva, men du bör fundera över dina dåliga livsval och/eller öppna din plånbok om du måste grinda den frusna vikingejättens rykte. Det tar en evighet om du inte planerar att kasta pengar på problemet och du kan inte ens köpa en tabard för att komma runt det.

Även om jag inte har något emot en bra rep grind för… låt oss säga, ett mount eller en sällsynt samlarobjekt ovanpå en berättelse. Vanligtvis får man en halv berättelse, samma få dagliga uppdrag och rädslan för att din ryktesgrindning kan bli värdelös i samma ögonblick som du får ett föremål som släpps från en dungeon som gör de tre senaste dagarnas dagliga uppdrag värdelösa. Detta för oss till fängelsehålor.

Fler fängelsehålor

Konceptet med heroiska fängelsehålor verkar nytt till en början, men ge fängelsehålorna lite mer liv genom att göra dem tillgängliga vid nivåtaket. I praktiken förvandlas det till en själsdödande grind om du jagar den evigt svårfångade bäste i slotten. Första gången verkar detta ganska oskyldigt. Du kan få tillgång till varje heroisk dungeon en gång dagligen och hoppas att du får den önskade utrustningen. Särskilt under de två första veckorna, i det söta fönstret före raidrelease, ville alla ha allt. Och det var spännande att springa dessa dungeons i hopp om att du får den där utrustningen du behöver.

Så du kollar upp vilken utrustning du kan använda och gör en inköpslista, sedan använder du tabard för valfri fraktion för att åtminstone ha en garanterad uppgradering längre fram. Att vara utlämnad åt RNG är aldrig roligt och det kändes ibland som om det fanns någon kraft där ute som hånade mig. Och nu förstår jag äntligen varför även oavsiktliga ninjaplundrare som jag själv är hatade i samhället. Med detta sagt insåg jag en gång i efterhand att jag behövde en ring, och den gode sportsmannen som vann rollen bytte den till mig utan några krav. Jag kommer aldrig att glömma dig, Gnome Rogue; du är en riktig sådan.

Du får åtminstone göra två dagliga uppdrag som kan äga rum i olika fängelsehålor. Dessa ger extra märken utöver de märken du får för att klara av dungeonen, som du i sin tur kan spendera på ny utrustning. Nåja, du kan köpa tokens som du sedan kan byta mot utrustning. Du får en fin summa tokens bara genom att göra några av de senare uppdragen; det är snyggt!

Ingen berättade dock för mig att du efter att raiderna släppts kan byta ut dessa tokens mot ännu bättre utrustning. Så nu sitter jag på en item level 200 chest plate och handskar när jag kunde sitta på item level 213 chest plate och handskar. Jag börjar märka en trend där är spel är bara nonchalant elak mot alla som inte spenderat de senaste 15 åren med att vara besatta av det. Vad har jag någonsin gjort för World of Warcraft för att förtjäna detta? Förmodligen har jag spelat Final Fantasy XIV i stället i flera år; jag antar att det är rättvist då.

Allt detta avrundas med insikten att heroiska fängelsehålor bara är uppskalade versioner av vad du har spelat tidigare. I sällsynta fall har de något extra, som roliga små utmaningar för prestationer (jag är inte säker på om de fyller någon funktion utöver ”Ja, jag gjorde det”) och ibland en extra boss. Problemet är bara, precis som bossarna i det normala läget och det finns sällan mer till dem. Förutom att de gör mer skada och har mer HP.

Detta får mig att undra vad poängen med heroiska dungeons är förutom en långdragen daglig grind för utrustning som kommer att vara värdelös snart efter att du börjar raida. Om du vill få ut mesta möjliga nytta av dem vill du slutföra alla 12 dungeons dagligen för att få maximalt antal badges för att komma framåt i gearingen. Och personligen, att spendera ungefär 4 timmar om dagen med att slipa samma dungeons upprepade gånger tills jag är bäst i slot är inte precis min idé om engagerande gameplay loops.

Men Raiding Though

Raiding är tänkt att vara köttet och potatisen i World of Warcraft och jag kan med glädje bekräfta att det förmodligen är något av det bästa innehållet. Medan Wrath of the Lich king Classic edition för närvarande har 4 raider i både 10- och 25-mannakonfigurationer. De verkligen 1 stort raid och 3 stora bossfighter. Eftersom du vill göra så många av dem som möjligt kommer du att hamna på ungefär 8 raider per vecka som du bör göra. Det låter som mycket, men om allt går smidigt är det ungefär 8-10 timmar i veckan som du spenderar på raider.

Jag tänker inte prata om Vault of Archavon eftersom det är ganska tråkigt och bara fungerar som en glorifierad loot pinata. Så låt oss prata om de två drakarna då, Obsidian Sanctum och Eye of Eternity. Båda slutade med att vara väldigt roliga och jag önskar lite att det fanns fler sådana möten. De påminde mig om Trials i Final Fantasy XIV; de kändes som stora strider som berättar en hygglig historia. Men de tillförde också en del av World of Warcrafts karakteristiska fria spelformer.

Obsidian Sanctum är riktigt bra, det är ett stort öppet rum som du på sätt och vis kan anpassa svårighetsgraden till genom att antingen döda de tre små drakarna innan du tar hand om den stora eller så tar du dig an alla på en gång. Och tydligen ger det bättre loot om du skyndar dig att döda den stora draken samtidigt som du dödar minibossarna. Vi har bara lyckats döda två av dem inom ramen för kampen och det var ett spännande slags kaos. Du måste undvika stora lavavågor, hålla ett öga på den stora drakens position och ta hand om ytterligare fiender som dyker upp. Det är kort och gott och har den svårighetsgrad man kan förvänta sig av en första raidnivå i en expansion.

World of Warcraft Classic Wrath of the Lich King 272029

The Eye of Eternity, men… den är lite komplicerad. Den första fasen är rolig. Du slåss mot den här gigantiska draken i rymden och måste se till att han inte får kraft av sina små gnistor. Detta kräver medvetenhet hos alla inom raidet medan den typiska kampgalenskapen pågår. Bra grejer; den andra fasen är dock när saker och ting börjar falla sönder. Så du måste röra dig under sköldar som kommer att spawna överallt på arenan samtidigt som du tar hand om annonser bara att du bara kan träffa dessa annonser som en ranged klass vid de flesta tillfällen.

Så småningom kommer dessa adds att släppa sina flygande skivor och några av melees kan hoppa upp på dem för att ta striden mot dem. Detta är häftigt i teorin, men det innebär också en hel del stillestånd som närstridsklass och slutar potentiellt med att du bara står och väntar på att din distansattack (om du har en) ska komma från cooldown.

Det är i den tredje fasen; men när allt faller samman är monterad strid ganska cool för story quests och milt irriterande i vissa dagliga quests. Men i likhet med dungeon Oculus fungerar det helt enkelt inte i en raid. Det är bara hela din grupp som staplar sig på varandra och spammar en knapp medan du ibland helar och undviker. Som idé och visuellt är det häftigt men som raid, som du kommer att göra en gång i veckan för resten av evigheten, slutar det ganska tråkigt.

Låt oss nu prata om den stora, det raid som betyder något, och som, enligt vad jag har fått veta, bara är en uppfräschad version av dess Classic Vanilla-version, Naxxramas. Som tur är har jag aldrig spelat Vanilla, så detta var en ny upplevelse för mig. Om jag hade spelat World of Warcraft på den tiden hade jag blivit förbannad. De återanvände bara samma Raid från en expansion sedan för att det passade tematiskt och de tog bort det från Vanilla efter ett tag på grund av berättelsen? Fin ursäkt.

Med detta sagt så gillade jag Naxxramas ganska bra. Mer än jag trodde, även om jag önskade att 25-mannaversionen erbjöd lite mer krydda jämfört med 10-mannaversionen. Jag förstår att heroiska raider kommer inom en snar framtid i WoW Classic TBC men till och med i vecka ett, med en avsevärd buff, kändes det lite för lätt. Inte för att det är dåligt på något sätt. Det första raidet i en expansion bör alltid vara tillgängligt och fånga upp nya spelare med den nuvarande ”takten” på mötena, men jag kände att de flesta bossfighterna kunde ha varat lite längre.

World of Warcrafts raiding-upplevelse är ganska häftig om du har ett gille med likasinnade hotelser som inte har något emot att ibland bli bortplockade. Och det är något med att slita sig igenom en stor dungeon i en stor grupp, även om allt skräp mellan bossarna tenderar att vara en tråkig historia. Även om jag inte har så mycket emot dem, verkar skräp vid den tidpunkten mer som ett hinder mellan de roliga delarna av en raid eftersom de inte kräver någon större strategi utöver ”döda dem alla”.

Bossfighter är däremot en fröjd; det enda som irriterar mig är att många delar modeller av vanliga fiender, så de sticker inte ut visuellt. Åtminstone några av dem har en identitet trots det, eftersom de är namngivna karaktärer med röstlinjer, och enligt vad jag har fått veta har vissa av dem en historia bakom sig. Jag skulle bara ha älskat om det fanns ett enkelt sätt att hitta det i spelet.

Utmärkande är förmodligen Patchwork för att den slår som en lastbil och får dig att ta ett syrabad. Dödsriddarinstruktören, vars praktikanter måste vara tankekontrollerade, Thaddius, med sina magnetiska laddningar, gav mig krigsflashbacks till mina Final Fantasy XIV-möten med Living Liquid. Och de utmärkta striderna mot både Sapphhiron (som jag antar är draken från Cinematic) och Warcraft 3-skurken Kel’thuzad. Även om jag inte är ett fan av att ha klasskrav i någon form av innehåll så fungerar det åtminstone här på ett mer tematiskt sätt. Jag önskar bara att det hade funnits ett alternativ till att ta med sig präster.

World of Warcraft Classic Wrath of the Lich King 272031

Wrath Classic Review – Slutliga tankar

Nu när jag har en solid uppfattning om hur slutspelet i Wrath of the Lich King ser ut kan jag säga att jag gillar delar av det. Jag tycker fortfarande att de flesta delar av World of Warcraft är överdrivet grindy på ett obehagligt sätt. Även om man skulle kunna säga att detta beror på att jag har blivit bortskämd av modernare MMORPG:s, har jag också haft lång erfarenhet av äldre titlar än World of Warcraft. Det känns bara som att så snart du når slutspelet så blir allting platt och utvecklingen saktar ner till en krasch. Även om det är trevligt att jaga uppgraderingar för din utrustning är det inte direkt lockande att spendera 2-3 timmar i Naxxramas varje vecka och be för att en enda utrustning ska falla.

Några av dessa bossfighter är roliga, särskilt första gången. Men kanske beror det på att World of Warcraft Classic har lösts till döds vid det här laget att det inte finns någon riktig känsla av förundran och upptäckt kvar. Redan i vecka 3 kändes det som att gå igenom motioner i hopp om att det skulle falla ett stycke utrustning som skulle vara en uppgradering för dig. Och jag tror att det beror på att det finns så många andra spel där ute nu att det inte räcker med att fokusera på World of Warcraft längre.

Jag vill förbättra mig och uppleva allt innehåll, men mitt mål är fortfarande att klara alla raids genom Wrath of the Lich King Classic minst en gång. Kanske när jag har tagit en liten paus och låst upp den där arvegodsutrustningen kanske jag ger en annan klass ett försök, men hittills är det inget som griper mig att fortsätta spela. Att logga in en gång varannan dag för att göra mina heroiska dagliga uppdrag känns redan som tillräckligt mycket jobb.

Men eftersom Dragonflight är på gång och jag har lovat att ge Retail ett försök nästa gång, måste vi lägga våra Northrend-äventyr på hyllan för tillfället. Jag hoppas att den här lilla serien om WoW Classic-upplevelsen har varit insiktsfull. Jag har lärt mig mycket om vad som fungerar i MMORPGs och vad som inte fungerar genom att spela om både Final Fantasy XI och nu World of Warcraft och jag tror att det definitivt finns en plats för ett nytt MMORPG som tar tillbaka några av dessa äldre idéer. Men jag kan också se varför MMORPGs gradvis har förändrats till att bli mer bekväma och konsekvent givande.

Hur som helst, om du vill höra mer om MMORPG och esport, besök oss gärna här på Frozzies.