WoW Dragonflight har varit ute i en het minut men är det bra? Kolla in vår recension! Med en twist!

Ny värld (of Warcraft)

Dragonflight är expansionen som antingen kommer att rädda eller förstöra World of Warcraft. Tydligen var Battle for Azeroth inte så bra och den senaste expansionen, Shadowlands, var inte heller så bra. Jag bryr mig inte om något av detta eftersom jag aldrig har spelat World of Warcraft på ett meningsfullt sätt. Tidigare i år gav jag äntligen efter och gav World of Warcraft Classic en chans att spela. Och jag gillade det mycket mer än vad jag hade förväntat mig, men jag tyckte också att det var kryptiskt på alla fel sätt, förmodligen är jag mycket mer van vid moderna MMORPG.

Gissa vad, jag har spelat Final Fantasy XIV i den bättre (eller sämre) delen av 12 år och jag spenderade en rimlig tid innan dess med att spela Final Fantasy XI. Jag har också provat på olika andra MMORPG men inget lyckades hålla mig kvar länge efter att jag rullat igenom allt innehåll och gjort lite av de saftiga slutspelsgrejerna. Kommer World of Warcrafts Dragonflight expansion äntligen att vinna mig över? Jag är inte säker än, men jag har spelat den här första veckan under en bra tid, nått nivåtaket och nästan anpassat min Evoker till pre-raid bästa utrustning i slot.

Så det här är en recension från en ny spelares perspektiv. Så förvänta dig inga djupa insikter om hur detta är bättre/sämre än tidigare versioner av World of Warcraft; det finns förmodligen en hel del människor där ute som vet allt om det. Jag kommer också att försöka undvika att diskutera några supermekaniska saker och hålla jämförelserna med Final Fantasy XIV till ett minimum. Så förlåt mig för eventuella missuppfattningar; detta är bara mina intryck efter de få dagar jag har tillbringat i Azeroth och Dragon Isles.

Att framkalla draken

Från början planerade jag att fortsätta min resa som demonjägare hela vägen till nivå 70. Jag provade några av de andra klasserna men ingen av dem lyckades verkligen klicka med mig. Eftersom jag kom från det andra MMORPG:et letade jag efter något lite mer knasigt och efter att ha spelat en Death Knight som Tank och senare DPS i Classic bestämde jag mig för att närstridslivet helt enkelt inte var något för mig längre. Och med pre-patchen kom den nya klassen och rasen Dracthyr Evoker. Jag har bara spelat Devastation Evoker och planerar att börja titta på hela den där healinggrejen senare.

Först och främst är introet utmärkt. Särskilt för en ny spelare erbjuder Dracthyr-starten ett nytt perspektiv på berättelsen om World of Warcraft. Din karaktär och deras medmänniskor Evokers hade blivit förseglade av sin mästare för 20 000 år sedan. Och den första timmen eller så introducerar du smidigt vad som händer och din plats i World (of Warcraft). Jämfört med det ganska dramatiska och överdrivna introt för Death Knight i Classic och det anständiga introt för Demon Hunter är detta utmärkt. Men jag tyckte också att det var lite för kort för sin egen skull, vilket kommer att vara ett genomgående tema i den här recensionen.

Så efter att du har orienterat dig, så rusar du igenom flera uppdrag som introducerar dig till historien om Dragonflight och ger dig en snabb handledning för dina förmågor. Jag är bara rädd redan nu att när nästa expansion kommer kommer att åldras lite dåligt eftersom detta intro är starkt knutet till berättelsen i expansionen. Men låt oss istället prata om spelupplevelsen.

Jag är på intet sätt någon expert, men min kunskap om Final Fantasy XIV kom ganska väl till pass. Se World of Warcrafts gameplay är mekaniskt sett enklare och striderna bygger till stor del på att du tillämpar dina förmågor på din aktuella situation. Det betyder också att den genomsnittliga dragningen och eller mötet alltid är kaotiskt. Du måste avbryta trollformler, undvika mycket och lösa mekaniker. Och Evoker känns verkligen tillfredsställande att spela, samma som min Death Knight i Classic samt min Demon Hunter, WoW:s strid är bara rapp och varje knapp är rolig att trycka på. Min personliga nya favorit här är Evokerns AoE-skadebesvärjelse, Pyre.

Men jag har också ett stort formellt klagomål. Medan Dragonflight introducerar Dragonriding får Evoker också en färdighet som heter Soar som gör att de också kan ta sig upp i luften. Bara det att deras förmåga bara är en mycket förminskad version av vad Dragonriding är. Så så fort du får din drake blir den helt värdelös, såvida du inte vill dyka med full fart in i byggnader som automatiskt tar dig ur led (vilket jag försöker göra så ofta som möjligt).

Tur till öarna

Kan vi bara ta en stund och prata om hur vacker den nya zonen är? Även om World of Warcraft alltid har gått i skala såvitt jag kan se, har Dragon Isles enorma vyer och är en syn att skåda. Den som designade dessa stod förmodligen på varje bergstopp och såg till att spelaren alltid tittade på något majestätiskt, särskilt med dimman som smyger sig in genom skogen och dalarna och får landet att kännas uråldrigt. Detta i kombination med World of Warcrafts lågpoliga, pastellfärgade utseende gör att du alltid får känslan av att springa genom en bilderbok.

Jag vill ge Warcraft en stor eloge för att deras värld känns levande. Detta gäller allt från drakar som flyger ovanför dig och kreatur som du kan råka trampa på av misstag. Det är en värld som gör även moderna öppna världar till skam. Särskilt vertikaliteten i allting, en vertikalitet som finner stor användning i det nya Dragonriding. Flygande mounts är en självklarhet i MMORPGs nuförtiden, och hittills är det bara Guild Wars 2 som har lyckats göra dem spännande. Nu har World of Warcraft lånat deras idéer för att integrera det till synes i sin öppna värld.

Till en början kommer Dragonriding att kännas lite trögt, men när du samlar polletter som är gömda på svåråtkomliga ställen kan du träna din drake så att den blir sitt bästa jag. Ärligt talat förbryllar det mig att du inte kan namnge din drake eller kalla den till strid. Det finns till och med några uppdrag i som integrerar det vackert, och det finns till och med en fängelsehåla som gör utmärkt bruk av att kunna dyka in i en grupp fiender med en dykbomb. Det är fantastiskt. Tävlingarna är också roliga, särskilt när du låser upp tidstesterna. Jag önskar bara att det fanns ett sätt att tävla med dina vänner eller en leaderboard som ställer dig mot andra spelares tider.

Jag gillade också verkligen de globala uppdragen. De är roliga små aktiviteter som tenderar att belöna ordentliga redskap och andra godsaker. Det finns en där du gör ett fullständigt angrepp på ett slott, vilket blir riktigt bra när du bara steamrollar det med en hel raid av spelare. Ärligt talat skulle den lilla kritiken här vara att de verkar dåligt balanserade om det finns fler än 5 spelare runt omkring, men det får också spelarna att slå sig ihop för dessa uppgifter. Men jag önskar att det fanns något liknande Final Fantasy XIV:s åtaganden från Bozja-innehållet, fullständiga bossfighter som spelare dynamiskt kan välja att delta i och som mekaniskt sett är lika täta som man skulle kunna förvänta sig.

Men jag har inte heller riktigt engagerat mig i alla ryktesspridningar ännu, hittills medan de olika grupperna på Dragon Isles verkar engagerande är det bara Valdrakken Accord som faktiskt har lyckats fånga mitt fokus. Men de här ryktesspridningarna kommer förmodligen att finnas kvar ett tag och kommer att slutföra sig själva organiskt. Jag saknar bara tabbarna från Wrath of the Lich king som lät dig odla rykte genom att göra dungeons. Här måste du gå ut och slutföra uppdrag som, till deras fördel, oftast är tillräckligt varierande med roliga små historier.

Enligt min mening är det enda som håller World of Warcraft tillbaka hur världen är utformad. Den är vacker, utan tvekan, men du kommer ändå ofta att stöta på områden som bara existerar för de få quests som sker där. Detta gör att världen känns lite iscensatt, som om dessa hörn av kartan är fångade i den där enda situationen vilket gör att ditt bidrag känns lite meningslöst. Att döda alla ledare för en flock gnolls som tar över en by borde ju befria byn, eller hur? Istället förblir den erövrad och dess invånare kommer att torteras tills servrarna går ner en dag.

World of Warcraft Dragonflight 276756

Dragon Tales

Jag var faktiskt investerad i historien, introduktionen av Dracthyr var tillräckligt för att få mig att fastna, och som en ny spelare som känner till några av karaktärerna gör Dragonflight ett bra jobb med att berätta sin historia utan att vara överdrivet. Du behöver bara veta att drakarna kommer hem och att det finns problem. Det är så enkelt som det bara kan bli och så fort du anländer blir du satt på banan av kampanjen, som kommer att räcka i 7-10 timmar och visa dig runt lite grann.

Och på det hela taget är de här berättelserna engagerande, de känns bara lite hastigt framkallade. Det är svårt att förklara, men World of Warcraft har ett litet problem som jag bara kan notera som att man är rädd för att berätta sin historia i sin helhet. Vad jag menar är att problem tenderar att lösas väldigt snabbt och det finns inget utrymme för dessa historier att andas. Återigen kommer jag från Final Fantasy XIV och är mer van vid att benarbetet görs i kampanjen och kanske sidouppdragen kommer att ge mer kött på benen åt platserna och människorna på Dragon Isles.

Jag vet inte om det finns något jag kan spoilera, så jag avstår från det, men jag vill verkligen få veta mer om historien. Jag sa ökänt om ett av de mycket tidiga uppdragen att ”Jag önskar att spelet kunde få mig att bry mig om att döda drakbebisar.” Och den tanken går igenom hela kampanjen. Den är lättsmält och kommer aldrig i vägen för att faktiskt spela spelet. Men det offrar och billigar också en hel del av den effekt som denna berättelse kan ha. Jag vet att World of Warcraft berättar sin historia på en mycket stor skala och att du bara är med när de viktiga bitarna händer, men det gör det svårt att vara engagerad.

Detta gör mig upprörd eftersom jag faktiskt gillade den fantasifullhet som World of Warcraft lade fram. Drakar som försöker komma till rätta med sin odödliga livslängd samtidigt som de försöker ta reda på sina komplicerade arv och mina Dracthyrs medmänniskor Evolkers som försöker hitta sin plats i världen. Det här är ett drama som jag vill att man ska mjölka mer och jag hoppas verkligen att det kommer att finnas mer därute någonstans om de här sakerna. Det finns ett senare uppdrag som är ett så genomarbetat, självupplevt skämt samtidigt som det slutar med en fantastisk cutscene att jag vill att hela berättelsen ska ha den typen av kärlek och omsorg som läggs på den.

Med detta sagt bryr jag mig tillräckligt mycket om kärnkonflikten för att vilja göra ett raid och se den här historien ta slut. Ärligt talat bryr jag mig egentligen inte om utrustningen. Jag vill bara ha upplevelsen av att göra det raidet och se historien fortsätta. Det är därför vi kommer att prata om det här spelet igen om några veckor när allt innehåll faktiskt är tillgängligt och kolla om någon av sprickorna börjar visa sig!

World of Warcraft Dragonflight 276768

Dungeons and Dragons

Låt oss prata lite om fängelsehålorna eftersom det finns 8 stycken och de flesta är riktigt roliga. Jag gillar att World of Warcraft har dessa stora fängelsehålor, varav en del är iscensatta i den öppna världen. De ser alla ganska fina ut, även om vissa av dem verkar lite återvunna från Wrath of the Lich King, men det kanske bara är mitt intryck. Jag älskar fängelsehålor där det händer saker, att plundra gravar är kul och allt, men det är utmärkt om det finns en liten historia som utspelar sig under hela tiden.

Vissa av fängelsehålorna har trevliga små gimmicks som ger lite variation, och jag älskar Azure Vaults små stealth-avsnitt och de slumpmässiga trollformelseffekterna eller Akademiens uppsluppna ton. Det är ärligt talat lite synd att de flesta av dessa fängelsehålor är valfria och jag är bara irriterad över att jag faktiskt måste gå till fängelsehålan när jag gör Mythic runs. Det är bara ett irritationsmoment.

Sedan har vi svårighetsgraden. När jag kommer från Final Fantasy är både den normala och heroiska svårigheten smärtsamt lätt. Nu förstår jag att på grund av World of Warcrafts öppna natur kan man inte bara slumpmässigt stapla flera mekaniker på varandra och förvänta sig att spelaren ska veta hur man hanterar dem. Men jag tror att den normala svårighetsgraden kunde ha skurits ner eftersom de heroiska versionerna också är knappt straffande.

Det är när vi kommer till Mythic som dina handlingar faktiskt börjar få konsekvenser. Jag använde inga Addons som DBM eller Weak Auras eftersom jag vill tro att jag är ganska bra på att räkna ut mekanik på plats. När du faktiskt gör Mythic dungeons är du förmodligen medveten om mekaniken i enskilda bossfighter. De tenderar att kretsa kring väldigt få mekaniker och deras svårighetsgrad varierar kraftigt från boss till boss. Ibland kan du bomba ner dem innan de hinner avsluta sin första kastning och ibland blir det en kamp av slitning.

Jag gillar ärligt talat de flesta av dem. De tenderar att vara väldigt lätta att lista ut på plats om man känner till MMOs. Mekanikerna som kommer in med slumpmässiga intervaller gör striderna mycket mer kaotiska, vilket jag gillar, och på Mythic är de faktiskt tillräckligt bestraffande för att vara engagerande. Och jag föredrar en kamp som är rolig framför en som bara är onödigt svår, vilket förmodligen är anledningen till att jag inte kommer att ge mig superhårt in i Mythic+-dungeons när de väl kommer lite senare.

World of Warcraft Dragonflight 276734

Sammanfattning av de första intrycken

Hittills tycker jag verkligen om Dragonflight. Ingen aning om det bara är en smekmånadsfas eller om min hjärna längtar efter lite variation efter år av Final Fantasy XIV. Ärligt talat ville jag få det här stycket färdigt för några dagar sedan, men jag blev lite för beroende av att gearing up i World of Warcraft.

Ta det från mig, då. Om du aldrig har spelat World of Warcraft tidigare tycker jag att Dragonflight är ett bra ställe att börja på. Levelingsprocessen för en ny karaktär tar inte alltför lång tid och det nya innehållet är mycket nybörjarvänligt. Mitt enda klagomål är att även om det finns massor av saker att göra kommer de flesta av dina uppgifter att kretsa kring att slåss mot saker och få utrustning för att bli bättre på att slåss mot saker. Det får mig att längta efter något som ett minispel för fiske eller något annat avslappnat innehåll av det slaget.

Som tur är valde jag att spela på en rollspelsserver och Dragon Isles slog mig som en fantastisk sandlåda och lekplats för alla typer av rollspel. Jag måste bara vänta tills alla är klara med att levela och geara sina karaktärer så att världen kommer att kännas lite mer levande.

För mer om Dragonflight och det senaste inom spel och esport, besök oss här på Frozzies.