Det här är förmodligen vad alla har väntat på, eller hur? Den mest ikoniska MMORPG-expansionen någonsin har äntligen gjorts om. Här är våra åsikter!

Warcraft 3 del 3?

Som en förberedelse inför Wrath of the Lich King Classic gick jag tillbaka och spelade en del av Warcraft 3 för att friska upp mitt minne om vilka händelser som gjorde Lich King så… vred. Även om det mesta av det tidiga World of Warcraft är en fortsättning på Warcraft 3, som är världen… av Warcraft trots allt som en avslappnad njutning av berättelsen var det ganska trevligt att koppla ihop punkterna här och där. Själva expansionen hänvisar bara till dessa viktiga händelser, men World of Warcrafts historia berättas på ett så konstigt sätt att man alltid måste jaga efter den.

Så låt oss sammanfatta lite här, Lich King brukade vara eller var delvis Arthas Menethil (jag antar att Menethils hamn är uppkallad efter hans linje), prinsen av Lordaeron vars handlingar skulle skaka om World of Warcraft ganska mycket. I sitt försök att stoppa ett gäng nekromantiker och demoner från att förvandla hans rike till en reenactment av Walking Dead blev vår prins så besatt av sin uppgift att det plötsligt verkade som att förvandla alla hans undersåtar till odöda var det enda sättet att rädda dem från de odöda.

Jag vet, Warcraft 3:s historia är lite mer skiktad än så, men jag är säker på att de flesta kan den utantill. Arthas berättelse är en stor sak och ryggraden i berättelsen i World of Warcraft. Det är en av anledningarna till att Wrath of the Lich King var en så älskad expansion, eftersom den lovar att äntligen avsluta den tredje akten som teasades i slutet av Warcraft 3. Efter att Arthas hade stigit upp och blivit den titulära Lich King tog han liksom bara en tupplur under händelserna i World of Warcraft and the Burning Crusade. Bortsett från de få gånger du har att göra med resterna av Warcraft 3:s berättelse och hans krigsförbrytelser i de norra kungadömena.

Så är det dags för räkningen! Efter veckor av invasioner och ett kortvarigt, ganska roligt event tar vi nu kampen mot Arthas i de frusna ödemarkerna för Northrend. Och även om World of Warcraft Classic Wrath of the Lich King inte är exakt som det levererades för nästan 13 år sedan, är det fortfarande en bra förutsättning för en expansion. World of Warcraft Classic bygger nämligen på rädslan för att missa något. Detta kommer att vara sista gången (för tillfället) du kan uppleva WoW:s viktigaste expansion (igen). Och denna nostalgi är lockande för veteraner, men också intressant för anspråkslösa journalister som jag.

Så efter en viss försening kommer här en recension av Wrath of the Lich King Classic år 2022.

En dödsriddares resa

Som vi har lärt oss i en tidigare artikel har mina äventyr i World of Warcraft Classic varit ganska insiktsfulla. Så dåliga att jag har utvecklat en osund fascination för det. Efter att ha spelat Final Fantasy XI tidigare i år ville jag veta mer om hur MMORPGs har utvecklats under de senaste två decennierna. Även om jag fortfarande har mina fördomar och favoriter älskar vår uppskattade redaktör och överordnad David World of Warcraft. Och även om alla mina planer på att rädda honom och få honom att spela Final Fantasy XIV har misslyckats kapitalt, finner jag mig nu själv i att regelbundet göra raider med hans WoW Classic Guild.

Min tid i Northrend har varit insiktsfull och jag skulle nästan kunna kalla det för en av dessa andliga upplevelser. En pilgrimsfärd till en annan tid, med efterhandskonstruktionens gåva och många, många besök på Wowhead.com.

Men låt oss börja från början; jag började med den nya klassen Death Knight en månad innan Wrath of the Lich King lanserades och gearade upp den så gott jag kunde. Jag tänkte för mig själv, vem är bättre lämpad att lägga ner Lich King än en av hans missnöjda hantlangare? Och även om jag alltid skämtade under levelingprocessen att jag skulle förråda mina allianskollegor så småningom eftersom jag inte var säker på om jag hade valt rätt sida. Den ena hade drakar, den andra hade odöda drakar och odöda vikingar. Mitt val att vara Death Knight verkade dock inte påverka min resa alls.

Till och med när jag träffade mina bröder från Ebon Hold kände de ett behov av att förklara för mig vad deras fraktion handlade om och vad deras problem med Arthas var. Bara för att jag skulle stå där förvirrad och hålla i handen det medlemskort som skulle ge mig fri tillgång till Ebon Hold och dess Runeforge närhelst jag ville. Jag var där när allt detta hände! Och detta lilla ögonblick var bara en av de många frustrationer jag kände över min inblandning i historien.

Nu vet jag att man inte ska förvänta sig väl berättade historier i ett MMORPG. Men att gå från den mycket filmiska öppningen av Death Knight till att ingen kommer ihåg att du var där i det ögonblicket var ganska skakande. Och jag kan bara föreställa mig hur det skulle kännas för långvariga World of Warcraft-spelare som personligen har dödat de största fienderna bara för att hamna som en sidokaraktär i någon annans berättelse.

På väg till 80

Jag var alltså på väg mot nivå 80 eftersom alla sa att när jag väl kommit dit och utrustat mig så är det då som själva World of Warcraft börjar. Ett av de alternativ jag hade för att nå dit så snabbt som möjligt var att köra samma dungeon om och om igen för minimal erfarenhetsvinst. Men det skulle åtminstone gå snabbare att springa dessa i ett sällskap på fem personer än att försöka leta sig igenom alla zoner. Efter min andra eller tredje körning av Utgarde Keep gav jag upp.

Så här är det med fängelsehålor i World of Warcraft Classic, de är verkligen tråkiga. Och om du redan är utrustad kommer de första fem av dem inte att erbjuda dig några meningsfulla uppgraderingar, så vad är poängen? Ur mitt perspektiv ändrar de bara förhållandet mellan springa och slåss jämfört med att söka efter uppdrag. Personligen är jag inte ett stort fan av att göra min hjärndöda rotation i en grupp som har internaliserat sin också. Men den här typen av grind kan vara ganska avkopplande om du har en podcast att lyssna på eller en film som du kan titta på på en andra skärm. Något som jag faktiskt gjorde några gånger.

Vad Blizzard däremot har ändrat jämfört med det ursprungliga Wrath of the Lich King är undantaget för Dungeon Finder. Ett verktyg i World of Warcraft som automatiskt hittar en grupp att göra dungeons med. Istället har vi Group Finder, som gör exakt samma sak, bara med extra steg. Även om jag inte ser någon skillnad mellan de två, förutom att du kan välja dina medmänniskor som är olyckliga och att du måste kalla dem till platsen för dungeon. Vissa veteraner föredrar fortfarande att välja och vraka sin perfekta gruppsammansättning för att få en dungeon run över några minuter snabbare.

Generellt sett har folk varit vänliga på min resa genom fängelsehålorna. Det fanns ett och annat tillfälle då ungdomligt mod slutade med en snabb död, men i allmänhet gick allting smidigt. Men det var den där gången som jag anklagades för att ninja-låna en cape som skulle ha varit en uppgradering för mig, men tanken ville också verkligen ha den. Bortsett från förvirrande värden på föremål (vi kommer att komma till det) är de märkliga sociala uppförandereglerna i World of Warcraft fortfarande ett mysterium för mig. Särskilt när det resulterar i att folk får en gamer-moment över att förlora en roll på lågnivåföremål.

Även om jag inte kan överträffa några av berättelserna från MMORPG-veteraner, kanske för att de flesta som spelar Classic är lite äldre och helt enkelt lever med smärtan, så har jag ibland blivit inbjuden till grupper precis när jag är på väg att döda ett questmål, bara för att bli förolämpad efter att jag tryckt på en knapp till, vilket gjort mig förbryllad. Det är något märkligt med MMORPG-spelare som gör allt de kan för att spela mindre av det spel de betalar för. Och även om jag förstår tjusningen med att AFK:a i Dalaran medan man memmar i guild chat, så lämnar det ändå ett intryck.

Addons Addons Addons Addons och ingen berättar något för dig

Något som jag avskyr med World of Warcraft är det stora beroendet av Addons för att göra spelet ens tillnärmelsevis spelbart (Redaktörens anmärkning: Här är vår Wrath Addon Guide). Ja, tekniskt sett kan du spela utan dem, men tekniskt sett kan du också så dina egna kläder och skaffa din egen elektricitet genom att cykla. Även om jag förstår argumentet att vissa spelare vill behålla renheten hos klassikerna, så är det också samma spelare som använder Addons som Questie eller något mirakulöst Addon som jag hört talas om som leder dig till den mest optimala vägen för EXP. Så jag undrar varför Blizzard inte åtminstone kunde implementera några av sina detaljhandelsfunktioner.

En annan sak som jag verkligen inte gillar med World of Warcraft är bristen på en vägledande hand, visst, en del av det handlar om att räkna ut aspekten. Men när det blir till googlesökningar bara för att ta reda på hur jag ska spela min klass eller vilken statistik jag ska ha, börjar det bli frustrerande. Jag förstår att för veteraner är allt detta en gammal visa, men som ny spelare är detta bara oändligt frustrerande och skapar ett inträdeshinder.

Och så småningom kommer någon att kasta en slug kommentar till dig om hur din skada är dålig eller hur din utrustning är helt fel, sedan frågar du vad som är rätt och får höra att du ska ”bara googla det”. Jag har gått in på detta tidigare, men World of Warcraft och särskilt Classic är ett löst spel. Det finns miljontals resurser som förklarar hur man optimerar allting, men jag hade velat lära mig om gear enchantments utan att behöva slå upp en Best in Slot gear guide.

Att söka med ett slut i sikte

Eftersom jag försökte fokusera på att söka uppdrag i stället för att slipa min själ i alla fängelsehålor, som Blizzard fortfarande lyckas imponera visuellt, spenderade jag större delen av min tid i Northrend i dess olika zoner och jag kan stolt hävda att jag har rensat ut de flesta av dem. Och även om vissa av de vyer som Wrath of the Lich King erbjuder fortfarande är en syn att skåda, kan jag inte säga detsamma om questingen. Som en av dem som faktiskt läser dem känns många uppdrag verkligen som… uppdrag i ett MMORPG. Du får en vag anledning till varför X antal saker måste försvinna och iväg med dig.

Och det beror verkligen på vilken typ av questkedja du hamnar på, en kan utspela sig under hela din vistelse i en zon någon snygg liten payoff i slutet. En annan kommer att lämna dig helt enkelt att vilja ha mer, som den där gången en karaktär som troddes vara död från Warcraft 3 plötsligt dyker upp från ingenstans och spelet låter det bara hända. Ibland är detta bara riktigt frustrerande, medan du ibland får en verklig utdelning.

Något jag lade märke till i alla zoner, om hur säker Blizzard är på att låta Lich King själv dyka upp då och då och vara super ond för bara ett ögonblick. Till en början är detta riktigt coolt, men när du väl stöter på honom för sjunde gången. När han bara dyker upp, gör en sak och sedan springer iväg, så blir hans stämning billigare.

En annan sak som jag tyckte var ganska irriterande är de uppdrag som har dessa snygga små rollspelshändelser som sker över hela världen. Att se dessa cutscenes utspela sig framför dig är väldigt coolt i konceptet. I praktiken slutade det dock med att jag hade tre andra spelare på samma uppdrag som tittade på dialoger som klippte in i varandra, tre versioner av en NPC i något konstigt tidsförvrängningsfält. Det är ganska störande.

Förutom dessa har jag dock verkligen njutit av de flesta questkedjorna i Northrend. Några av mina favoriter är förmodligen de i Dragonblight runt Wyrmcrest Temple, den senare halvan av Stormpeaks och i stort sett allt i Icecrown.

Något som förbryllat mig är hur villigt World of Warcraft är att gömma undan en del av sitt bästa innehåll. En av dessa questkedjor leder till den ikoniska Wrath Gate-scenen, som med dagens mått mätt bara ser ut som en rolig hyllning till Peter Jacksons Lord of the Rings-filmer, men allt runt omkring den var ändå tillfredsställande. Avslutar med slaget i Lordaeron som kom från ingenstans, jag vill levela en Horde-karaktär för att avgöra om det fanns några ledtrådar till dessa händelser.

Och som det anstår den sista zonen i expansionen gjorde inte heller Icecrown någon besvikelse. Det finns en verklig stegvis utveckling här och det börjar kännas som att dina bidrag till kriget verkligen spelar roll, som att upprätta läger bakom fiendens linjer, långsamt driva fienden tillbaka och etablera olika fotfästen. Under allt detta träffade jag en nyfiken liten spökpojke vars questkedja slutade med att vara den som tog mig till 80. Jag hade inte väntat mig något liknande och nu önskar jag liksom att spelet hade fler uppdrag av det slaget. Kanske har jag inte hittat dem ännu så jag antar att det finns lite mer äventyr att göra.

skärmdump nexus full

Slå 80

Nu när jag har upplevt hur det är att nivåanpassa Wrath of the Lich King Classic Edition vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om det. Å ena sidan tycker jag att det är en fascinerande tidskapsel i MMORPG-spelsdesignen från förr. Men å andra sidan undrar jag hur så många människor kan stå ut med några av de mer störande bristerna. Leveling är inte direkt något jag tyckte var roligt, de små bitarna och historierna som händer under leveling är vad jag skulle betrakta som World of Warcrafts bästa stunder. Men spelet känns också onödigt klumpigt, även med 2007 års mått mätt.

Så för vad det är värt är resan till Northrend inte precis något jag skulle rekommendera för ett avslappnat äventyr. World of Warcraft är ett spel som kräver att du gör hemläxan före och under spelets gång, annars kommer du att bli lämnad i damm. Med det sagt tror jag inte att det finns något spel som World of Warcraft som lyckas med denna balansakt att presentera en MMORPG-värld som känns levande och levd i den skalan. Visst finns det efter en vecka eller så en viss avtagande avkastning och det mesta av innehållet är inte alls krävande.

Men jag förstår varför World of Warcraft blev det fenomen det blev. Och jag förstår varför Classic nu är den varma komforttäcket av nostalgi för MMORPG-veteraner som längtar tillbaka till enklare tider då man inte var bortskämd med valmöjligheter och hade tydliga, definierade mål: Nå nivågränsen, skaffa utrustning och göra raider.

Vi kommer att prata om raiding och slutspel snart, så håll utkik efter det! För mer World of Warcraft och esports, besök oss här på Frozzies.